Laksjöbadet ideell förening

Laksjöbadet i Harbo är en ny oas och populärt utflyktsmål året runt i Heby kommun. En nybildad förening (initialt via Harbo Sockenråd) tog över ansvaret för driften och upprustning av badet som kommunen ville lägga ner.

Med hjälp av medlemmar, sponsorer och bidragsgivare har badet förvandlats och besökare kommer från hela Uppland. Året runt. Ja, vi kan sedan återinvigningen räkna besökarna till flera tusen personer.

När isen har lagt sig finns skridskobana, hockeyplan och möjligheter till härliga vinterdagar med grillning och avkoppling vid Laksjön. Och förstås - ett vinterbad.

Några milstolpar

1600-tal

Till och med 2019

2019

Laksjön var del av Tämnaren. Första gången Laksjön omnämns i skrifter var i samband med en tvist mellan Norrbo och Viby, om vem som ägde sjön

Efter att kommunen under 1900-talet köpt en mindre del av marken och en mindre del av sjön, ansvarade kommunen för driften av badet. Privata fritidsstugor byggdes vid Laksjön.

Med tiden växte stranden igen, bryggorna var dåliga och kommunen bestämde sig för att avveckla badet som knappt hade några besökare.

Våren 2019 fick invånarna i Harbo, via media, reda på att kommunen skulle stänga badet. Initiativ togs till en träff med föreningar. Sagt blev gjort.

Föreningen för att rädda Laksjöbadet föddes. Först som en arbetsgrupp inom Harbo Sockenråd, och ett avtal skrevs med Heby Kommun om skötsel och drift av badet.

De gamla trasiga bryggorna togs bort och stranden rensades och viss resning även i den nästan igenväxta skogen närmast badet. Nya bryggor byggdes av ortsborna och efter ett imponerande engagemang bland föreningens medlemmar och ortsbor kunde badet återinvigas den 30 juni.

Sedan 2019 har föreningen investerat mer än 100 000 kronor i badet bland annat genom:

• Ny och större strand • Nya bryggor • Ny flytbrygga • Nytt vindskydd med stor grillplats • Utökade antal fikaplatser Beachvolleyplan • Och sedan tidigare, omklädningsrum och torrtoa.

I november 2020 mottog vi utmärkelsen ”Årets Harbo-bo” av Harbo Sockenråd. Nu satsar vi vidare. Välkommen att besöka oss och stöd vår verksamhet genom att bli medlem.

2020

2021

Fram-tiden

I januari stod ett nytt vindskydd på plats och en helt ny grillplats gjordes i ordning.

Under sommaren iordningställdes en beachvolleyplan. 

Det tidigare nedläggningshotade badet hade fått ett "nytt liv" och besöktes inte bara sommardagar, utan även under höst och vinter för utflykter och grillning.

Under vackra vinterdagar har anläggningen besökts av hundratals personer på en enda dag. Grillning, skridskoåkning på en närmare 1 km lång bana. Ischockeplan på isen och förstås -- en isvak för kallbad..

En bygglovsansökan har lämnats in för att få bygga en bastu, inte långt från vindskyddet. Samt en uteplats vid omklädningsrummen där det också planeras för en kiosk med glass, läsk, kaffe och enklare tilltugg.

Vi vill utveckla Laksjöbadet till ett av kommunens mest kompletta utflyktsmål året runt för ett aktivit friluftsliv. 

Välkommen du också att besöka oss. Ett attraktivt uflyktsmål året runt. Och glöm inte att bli medlem och stöd vår verksamhet. Tack för att du vill vara med och bidra till detta.

Styrelsen

Maria Elnersson

Ordförande. Ansvarig för fester/aktiviteter

Mobil: 070-6689452

E-post: maria.elnersson(@)laksjobadet.se

Hans-Göran Björk

Kassör. Ansvarig för medl.register, adminstration, PR

Mobil: 070-8858520

E-post: hans.goran.bjork(@)laksjobadet.se

Magnus Siwertsson

Vice ordf. Ansvarig för byggnation och underhåll

Mobil: 070-5430384

E-post: magnus.siwertsson(@)laksjobadet.se

Sofia Karman Johansson

Suppleant. Ansvarig för PR och sociala medier

Mobil: 070-5733196

E-post: sofia.karman.johansson(@)laksjobadet.se

Bernt Ove Stenmark

Sekreterare. Ansvarig för städning

Mobil: 070-7813460

E-post: bernt.ove.stenmark(@)laksjobadet.se

Urban Nielsen

Ledamot. Ansvarig för vatten och teknik

Mobil: 070-2177537

E-post: urban.nielsen(@)laksjobadet.se

Mats Olov Elnersson

Ledamot. Ansvarig för byggnation och underhåll

Mobil: 

E-post: mats.olov.elnersson(@)laksjobadet.se